"Стресът и болестите, до които води"

"Да сме здрави е най-големият дар; да сме доволни е най-голямото богатство; да сме искрени е най-доброто отношение."- Така откри поредния психотренинг психологът на МИКЦ Татяна Кюранова. Срещата се проведе  на 14.03.2017г. от 14.30 часа в ПГПТ „ Атанас  Цонев Буров” .
Темата бе предложена от младежите, тъй като за вредата от стреса се говори все по-често. Учениците получиха задълбочена информация до какви болести може да доведе постоянното излагане на стрес.
Запознаха се с фактите, които  са стряскащи, тъй като в момента населението на България е подложено на няколко пъти по-голямо количество стрес от преди няколко десетилетия. Данните преди 3 години сочат, че 1 млн българи са подложени на стрес. Най-застрашени са младите хора, които живеят интензивно. Възрастните се справят много по-успешно с възникналия стрес.


„Чувствате ли се често под напрежение? Притеснявате ли се за редица неща, които ви заобикалят? Изпадате ли често в спорове и конфликти с околните? Чувствате ли на моменти, че не може да се познаете? Имате ли проблеми със съня? Чувствате ли се уморени и претоварени още по средата на работния ден? Чувствате ли се нещастни и объркани? Живеете ли в страх за бъдещето си?” това бяха част от въпросите, които дискутираха и на които търсиха отговори.
Когато стресът се превърне в хронично състояние, той става част от ежедневието и малко по малко се отразява на емоционалното и физическото ни състояние.
Психологът обясни и разясни, че хроничният стрес може да доведе  до болести и неразположения като : Диабет, Хипертония, Ставни проблеми, болки в гърба, Гастрит, язва,  Сексуални смущения (еректилна дисфункция и др.), Проблеми с фертилността при жените, хранителни разстройства и др.и даде обща основна информация и симптоматика за всяка една от тях, както и наблегна на начини за превенция и техники за освобождаване от стреса.
Психотренингът остана отворен, по желание на младежите за продължаваща обучителна сесия. Психологът напомни: "Днес никой не се съмнява, че емоционалното състояние на човек влияе върху физическото му здраве. Негативните мисли ни разболяват. Ето защо е толкова важно да сме позитивни
!”

Joomla templates by a4joomla