Групова консултация за европейското председателство на България през 2018

Днес 20 декември консултантът по европейско гражданство към МИКЦ, Мина Маринова, проведе групова консултация сред младежи от различни училища и на различна възраст. Основната тема, около която бе проведена консултацията бе тазгодишното европейско  председателство на България. Разгледаха се основно теми като това какво представлява съвета на европейския съюз, на какъв принцип действа ротационното председателство и защо.

Прочети още: Групова консултация за европейското председателство на България през 2018

Групови консултации представиха доброволчеството и младежките европейски програми

На 11 и на 15 декември 2017г. консултантът към МИКЦ - Мина Маринова, проведе  групови консултации на тема: "Младежките европейски програми и доброволчеството". Консултациите започнаха с представяне на програмата "Еразъм+" и какви са нейните общи цели и общи положения - като това кой може да участва, как, при какви условия, какво покрива финансово програмата и каква е добавената стойност в личен план за участника. По същия начин премина и презентирането на доброволчеството като дейност, сфери на доброволческите програми, краткосрочно  или дългосрочно доброволчество и как най-оптимално да ги съчетаем. Участващите и в двете групи на консултациите бяха младежи на възраст между 15 и 18 години, на които тепърва им предстои да участват в такива програми, а за част от тях това беше информация за която досега не са чували. Младите хора проявиха повишен интерес към предложените дейности и по време на разговора стана ясно, че всички имат желание да участват в такова предизвикателство.

Прочети още: Групови консултации представиха доброволчеството и младежките европейски програми

С интересна инициатива завършва тази година МИКЦ Русе

Интересни, авангaрдни и цветни флашмоби представиха младежите от Младежки парламент пред гражданите и гостите на град Русе. В рамките на две седмици младежите направиха 4 флашмоба на различни места в града. Три от флашмобите бяха с цветни чашки  и се проведоха на улични пространства, в кафене и на сесия на Общинския съвет. Последният беше флашмоб с чадъри. Всички те са част от фестивала Ruse Flashmob weeks, който се провежда от 11 до 22 декември и има за цел да създаде настроение и приятни и неочаквани изненади на различни места в град Русе.

Прочети още: С интересна инициатива завършва тази година МИКЦ Русе

Консултация на тема: "Европейско гражданство. Функции на европейския парламент."

На 6  декември консултантът по МИКЦ Мина Маринова проведе групова консултация на тема: "Европейско гражданство. Функции на европейския парламент." Консултацията се проведе с ученици от 12 клас на СУЕЕ „Константин –Кирил Философ“ и се разгледаха въпроси, свързани с функциите на парламента на Европейския съюз, начините по които се гласуват предложенията , обсъждането  или отдаване на  внимание на актуални теми, както и на текущата дейност, редът на заседанията и друга обща информация - като това колко е броя на депутатите, как се избират , за колко време, какви и кои са партиите в европарламента.  Консултацията премина като свободна дискусия, на която различните теми и повдигнати въпроси се обсъждаха заедно, а накрая се направи кратка симулация на едно възможно заседание.

Прочети още: Консултация на тема: "Европейско гражданство. Функции на европейския парламент."

Заключителна пресконференция на МИКЦ Русе "Виа Регия 6"

На 19 декември 2017 година в зала 1 на Областна администрация се проведе заключителна прeсконференция на проект „Виа Регия 6“ по програма Младежки информационно консултантски центрове на Министерство на младежта и спорта. Целта на МИКЦ мрежата в цяла България е да предоставя цялостна младежка информация, консултации и обучения на младите хора. 

Младежки информационно консултантски център Русе е един от първите пилотни проекти на Министерство на младежта и спорта, създаден през 2007 година. Проект „Виа Регия 6“ започна през месец януари и завършва през месец декември и е шести проект за град Русе.

Прочети още: Заключителна пресконференция на МИКЦ Русе "Виа Регия 6"

Joomla templates by a4joomla