Гражданското образование би решило много от проблемите на обществото

Гражданското образование е изключително важно за решаването на много от проблемите на обществото. Това е един от изводите от дискусията „За да има участие: граждани на България, граждани на ЕС“. В началото бе представен „Индекс на гражданското участие и предстоящото българско председателство на Дунавската стратегия на ЕС“ от Ива Таралежкова от „Форум Гражданско участие“. Според проф. Иво Драганов гражданският сектор не е представен в медиите и постави въпроса: Къде се прекъсва връзката между медиите е гражданските активисти. Д-р Боряна Станчева сподели своето виждане, че гражданската активност е свързана с образованието, а то е обвързано с дневния ред на медиите.

Цвета Ненова от „Европейски пространства“ изнесе статистика на Евростат, според която в  ¾ от държавите в ЕС гражданското образование и част от програмите на горния курс в средните училища.

Ива Таралежкова сподели, че още преди две години в закона за образованието е бил въведен текст за въвеждане на гражданското образование в часовете в училище, но до сега се работи само в извънкласни форми. 

 

АРЕНА

Joomla templates by a4joomla