3D-светове ще населят пл. Свобода в Русе

„3D-светове в градския щрих на Русе“ се нарича пилотното издание на градски фестивал за съвременно изкуство, по инициатива на Сдружение „Асоциация Европейски младежки път”, с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе, Общинска фондация „Русе град на свободния дух“ и спонсори. Той ще се проведе от 06 до 09 юли 2017 година. 

Ще бъде показано авангардно градско изкуство в 4 творчески ателиета, разположени в различни точки на пл. „Свобода“. В проекта участват популярни стрийт арт художници, които ще работят 4 дни пред публика.

 

В Русе пристигат Вера Бугати (Италия), Рубен Понсиа (Холандия), Адриана Гарсия и Карлос Гарсия (Мексико), които създават по цял свят изключително атрактивно изобразително изкуство върху урбанизирани площи в градската среда, като рисунъкът създава илюзия за различна и предизвикателна промяна на част от алеи, улици, тротоари и други градски територии. 3D-рисуването ще се осъществява с подбрани от авторите биологични багри на конкретни производители върху специален линолеум и няма да има съприкосновение с настилката на площада, което напълно изключва частично или трайно увреждане.

 

 

Всеки от художниците ще бъде и ментор в 2-дневна академия по 3D-рисуване за деца и младежи от града и страната. На 08 и 09 юли в 3D-работилници и ателиета ще участват млади художници от специализирания клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, деца от други русенски училища и детски градини. 

 

АРЕНА

Joomla templates by a4joomla