Наградени в конкурса за поезия "Пробуждане"

Общоградски конкурс за поезия "Пробуждане" проведоха от Общинския младежки дом в Русе. Конкурсът е посветен на Световния ден на поезията - 21 март. Участниците се представиха в две възрастови групи - от 7 до 9 клас и от 10 до 12 клас. На 23 март беше проведено журиране на творбите от жури в състав:

1.Валентина Цветкова - писател, учител.

2.Румен Горанов - писател, учител.

3.Мина Маринова - младежки работник.

Прочети още: Наградени в конкурса за поезия "Пробуждане"

Безплатни уроци по народни танци в Русе

Школата на “Играорци“ се включва в кампанията на BILLA България за безплатни уроци по народни танци на паркингите на магазините си в 20 града в страната. Инициативата в Русе ще се проведе от 25 март до 30 април в съботите и неделите (без 15 и 16 април, които съвпадат с Великденските празници) на паркинга на магазина на ул. „Тулча“.

Общо 25 магазина в страната ще посрещнат всички любители на фолклора, които имат желание да научат някои от най-популярните български хора. Танците се осъществяват в партньорство с местни школи по народни танци, които обучават любители. Целта е те да бъдат подкрепени и стимулирани да продължават да са посланик на българските традиции.

Ще бъде организирано състезание между школите, включили се в уроците по народни танци. Всяка танцова група ще може да подготви видео със свое изпълнение, а компетентно жури от представители на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще излъчи четирима победители, които ще имат възможност да спечелят участие в големия благотворителен концерт в подкрепа на Мадарския конник на 31 май в зала „Арена Армеец“.

Силвия Кацарова, Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов, Панайот Панайотов, 100 каба гайди, ансамбъл „Българе“, Преслава, Десислава, Славка Калчева и Ивелина Колева са част от звездите, които ще зарадват публиката в Арена Армеец. 

Източник: www.arenamedia.net

Отворена дискусия за замърсяването на въздуха в Русе

Проектът „Прахоброячи 2.0“ ще бъде представен по време на отворена лекция с последваща дискусия в сряда, 22 март, от 18.00 часа в Екомузея. Ще бъдат обсъдени източниците на замърсяване на въздуха и въздействието им върху здравето, както и алтернативи на горенето на въглища и отпадъци. Събитието е организирано съвместно от „Грийнпийс“- България, Регионален исторически музей – Русе и Туристическо дружество „Приста“ - Русе.

Прочети още: Отворена дискусия за замърсяването на въздуха в Русе

На 22.03. се проведе награждаването на международен конкурс на тема „Вода и пречиствателни станции“ 2017г., посветен на Световния ден на водата във възрастови групи както следва:


Категория Рисунка

Първа възрастова група:

Поощрение:
Дея Димитрова Христова - СУПНЕ “Фридрих Шилер“, град Русе
Василена Йонкова Йонкова - СУ“Св.св. Кирил и Методий“, град Перник
Боян Светлозаров Петков - СУ „Васил Левски“, град Русе
Виктория Ивова Петкова - Арт Студио „Палитра“, ОУ Отец Паисий“, град Русе
Натали Евилин Робъртс -СУ„Христо Ботев“, град Русе
Ева Павлова Недялкова - Школа по живопис и графика, град Плевен

Прочети още: На 22.03. се проведе награждаването на международен конкурс на тема „Вода и пречиствателни...

Безплатни прегледи в тубдиспансера

Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза ще прави Белодробната болница от днес до петък по повод Световния ден за борба с коварната болест - 24 март. Записването се извършва на тел. 813 964 от 9 до 14 часа. Пациентите първо ще попълнят анкета за риск от туберкулоза и при нужда ще им се направи рентгенова снимка и манту.

Източник: wwww.arenamedia.net

Joomla templates by a4joomla