Шеста национална хорова среща се проведе в Русе

Над 300 изпълнители взеха участие в шестата национална хорова среща, на която домакини бяха хор „Свети Георги Победоносец“ към Общински Младежки дом Русе с диригент Мина Влайкова и се проведе на 28 и 29 ноември в Русе. Първият фестивален ден се проведе в зала Филхармония, като в концертната програма гостите имаха възможност да чуят светска програма. Срещата бе открита от трите детско-младежки хора на град Русе – „Дунавски вълни“ към ОБДЦКИ, девически хор при НУИ „Веселин Стоянов„ и „Свети Георги Победоносец“ към ОМД, които изпълниха химна на България и химна на народните будители.

Прочети още: Шеста национална хорова среща се проведе в Русе

Русчуклийска среща 2017 събира фенове на народните танци

Шестият национален фестивал „Русчуклийска среща 2017“ ще се проведе на 18 март в русенската зала „Дунав“, съобщиха организаторите от танцова школа „Играорци“. В него се срещат школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци от различни етнографски региони.

Прочети още: Русчуклийска среща 2017 събира фенове на народните танци

Международен танцов фестивал „Танцуваща река”

Танцовият фестивал е създаден през 2007 година и се провежда ежегодно в град Русе. Той е посветен на Международния ден на балета и има конкурсен характер. Участие във фестивала вземат много деца и младежи от България и чужбина. Участниците се състезават в три възрастови групи, като всяка от тях има по четири категории – соло, дует, малка и голяма група. От 2014 година се въвежда ново направление - улични танци.
Фестивалът е международен с изявено участие на български, румънски и руски състави. 
 За повече информация: 0879 933 370 и на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Фестивал "Green Rock Fest"

 "Green Rock Fest Ruse” е фестивал за младежки рок групи. Започнал през 2009 година като инициатива на група „Gunpowder”   и Народно читалище „Захари Стоянов – 1937” за среща – концерт  и даване възможност на младите музиканти да се изявят на голяма сцена, по– късно той   прерасна във фестивал и се организира   вече четири поредни години. Нарекохме го GreenRockFest, заради асоциацията, която направихме между зеления цвят и младежта. По-късно решихме да отправим и послание към младежите, свързано с природата, нали рок музиката винаги носи послание. Мотото на фестивала стана “Let’skeepournatureGreen” (Да опазим природата си зелена).
      Във фестивала  са участвали  много млади групи от  страната /София, Пловдив, Пазарджик, Враца, Силистра, Русе /, а също така групи от Румъния / Букурещ и Констанца/  и Сърбия /. По традиция в края на фестивала  свирят   известни рок музиканти  като Васко Кръпката, Милена  и нейния оркестър, група „Обратен ефект”, Валди Тотев.
     Фестивалът се реализира с  подкрепата  на Община Русе и  се финансира чрез проекти по  „ Програма за подкрепа на проекти  в областта на изкуството и културата”, както и с помощта на спонсори. Повече за фестивала може да научите на: .http://www.greenrockfest.hit.bg/

 

Национален ученически театрален фестивал "Климент Михайлов"

Фестивалът се провежда от 1996г. в гр. Русе. Основната цел на Национален ученически театрален фестивал “Климент Михайлов” е крайдунавският град Русе да се превърне в голяма сцена, на която млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения.

Фестивалът носи името на известния и обичан русенски артист Климент Михайлов (1939 – 1984), който през своя недълъг живот работи непрекъснато и с голяма любов за приобщаването на младите хора към театралното изкуство. Организира се в партньорство между Общински младежки дом, Общински детски център за култура и изкуство, Драматичен театър "Сава Огнянов" и Куклен театър Русе

 

Фестивалът има състезателен характер.

За повече информация: 0879 933 370 и на e-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

"ДУНАВ РОК ФЕСТ"

Ежегоден рок фестивал, който се провежда в два дни в Русе, а на сцената му се  изявяват различни рок групи, които свирят хард рок, хеви метъл, траш и дет метъл . 

За повече информация: 0879 933 370 и на e-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

ZUMBA (R) Fitness MEGA MARATON

Маратонът се провежда от 2013г. от клуб ”Динамика” – Zumba Ruse съвместно с Община Русе и Общински младежки дом. Десет от най-известните Зумба инструктори в страната представят своите техники в зумбата на централния градски площад в Русе в края на лятото.

Маратонът започва със Зумба за деца, преминава през нежния ритъм на Кизомбата и достига върха си в грандиозния Зумба маратон, който продължава около 2 часа заедно с инструкторите.

За повече информация: 0879 933 370 и на e-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Русенски карнавал

Всяка година традиционно по Еньовден площадът в гр. Русе се превръща в карнавал. Възстановен преди около десетилетие той е радост за малки и големи. Карнавалът следва дългогодишната традиция на площадни забавления и градски емоции.

През 2011г. отбелязва своя десети рожден ден с три дни празненства. От 2014г. в организирането и провеждането на русенския карнавал се включва и Младежки дом Русе. Забавни игри, костюми, атрактивни изпълнения, огнено шоу, митични същества и куп интересни герои изпълват площада на гр. Русе.

 

Фестивал - панорама на младежкото фолклорно танцово изкуство „Северина”

Фестивалът се провежда от 2013г. в гр. Русе. Едни от целите на фестивала са да се съхрани и популяризира българското народно танцувално творчество на България, да се стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство и да се насърчи приемствеността на младото поколение към активно общуване с фолклора, да го запазят и предадат на идните поколения. Фестивалът не е с конкурсен характер.

За информация и контакти: 0879 933 370 и на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Национална хорова среща

Хоровата среща се провежда  в гр. Русе и е посветена на Деня на народните будители.  Целта е да мотивира и стимулира творческият процес и концертната дейност на самодейните хорове, да има жив контакт между тях, обмен на изпълнителски умения, постижения и идеи. Срещата няма конкурсен характер.

За повече информация: 0879 933 370 и на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Международен конкурс „Северно сияние”

Международният конкурс „Северно сияние“ е създаден от Вили Икономов през 1966 година под името „Млади таланти“. Тогава конкурсът е национален и се провежда с помощта на Младежки дом – Русе и Вокално-инструментален състав „Компас“. През 1998 година неговият създател му дава ново име, което той носи и до днес – „Северно сияние“. С всяко свое издание конкурсът придобива все по-широка популярност и през 2000 година се радва на първото си международно участие на изпълнители от Румъния. От тогава всяка следваща година присъствието на изпълнители от Русия, Румъния, Черна гора и Косово радват сцената на „Северно сияние“ и го утвърждават като международен конкурс. От 2006 година организатори на Международен конкурс „Северно сияние“ Русе, България са Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ и Сдружение „Северно сияние“, с подкрепата на Община Русе. От 2014г. в организацията и провеждането на конкурса се включва и Общински младежки дом Русе.

Турнир по спортни танци

Провеждането му датира още от далечната 1975 – 1976 година на миналия век, но за първи път с толкова висок ранг – Открито световно първенство по латиноамерикански танци /WDSF WORLD OPEN RUSE 2014/. Световното първенство се провежда с финансовата подкрепа на Община Русе и под патронажа на кмета Пламен Стоилов. От 2013г. Младежки дом има честта да бъде съорганизатор и домакин на турнир от толкова висок ранг. И не на последно място, главен организатор на турнира по спортни танци е Клуб по спортни танци „Настроение”.

Двойките се представят в категория латино танци и стандартни танци.

 

Joomla templates by a4joomla